Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Białko – dlaczego nie może go zabraknąć w jesiennej diecie?

Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa, przyprawy, a przede wszystkim białko – czyli niezbędny składnik pokarmowy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Gdzie znajdziemy go najwięcej? Na to pytanie odpowiadają eksperci marki Jasmeen.

jasmeen-ciecierzyca

Jesień to pora roku, w której nasz organizm przez gwałtowne zmiany temperatur jest podatny na spadek odporności, jak i niechciany wzrost masy ciała. Dlaczego tak się dzieje? Po lecie nasz organizm przyzwyczajony jest do wysokich temperatur, dużej dawki słońca i lekkich posiłków. Gdy przychodzi jesień i jest zimno szybko łapiemy wirusy, więcej czasu spędzamy w domu, mniej się ruszamy i mamy większy apetyt, przez co sięgamy po wysokokaloryczne posiłki i przekąski. Aby uniknąć zbędnych kilogramów i zwiększyć odporność organizmu, warto wzbogacić swoją dietę o ważny składnik, jakim jest białko.

Białko niezastąpiony składnik w jesiennej diecie

Podstawowym budulcem wszystkich narządów ludzkich jest białko. To właśnie ono jest odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Uczestniczy w procesie przemiany materii i stanowi niezbędne źródło energii. Białko wspomaga i chroni organizm przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych. Niedobór białka w organizmie powoduje jego niedożywienie, przez co ustaje praca jelit i pojawiają się infekcje oraz choroby. Dlatego zdrowa, jesienna dieta powinna uwzględniać białko pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego.

Produkty z dużą ilością białka, które warto znać

Ustalając jadłospis warto zwrócić uwagę, czy zawarte w nim produkty posiadają białko. To pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego znajduje się w mięsie, rybach, owocach morza, jajach i mleku. Osobom, które w swojej diecie nie uwzględniają mięsa poleca się niepełnowartościowe białko roślinne, które występuje w warzywach, owocach, orzechach czy roślinach strączkowych. Najbardziej zbliżone wartości do białka zwierzęcego posiada bobik (np. marki Jasmeen), który jest skarbnicą wartości odżywczych. To doskonała alternatywa dla mięsa, ponieważ w 100 g bobiku jest 7,60 g białka. Podobne wartości znajdują się w cieciorce (np. marki Jasmeen), inaczej nazywanej grochem włoskim, która również zawiera spore ilości białka potrzebnego w naszym organizmie.

Komponując jesienną dietę, warto pamiętać o białku, które pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, służy odpowiedniej przemianie materii oraz zwiększa naszą odporność. Białko odnajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego lub w produktach roślinnych, np. ze świata kuchni orientu, takich jak cieciorka czy bobik. Dieta bogata w białko to zdrowe rozwiązanie dla każdego.