Jeden z naszych ulubionych przepisów na lasagne.
składniki:
- Składniki:
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 30 dag startego żółtego sera
- Olej do smażenia
- Trochę startej gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
- Nadzienie
- 500g mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- 30 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- Mała puszka kukurydzy
- Sos neapolitański (gotowy)
- Sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
przyrządzanie:
- 1.
- Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę dusimy. Następnie pieczarki z cebulką ściągamy z patelni, dolewamy trochę oleju, a gdy się rozgrzeje dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy do niego pieczarki z cebulką, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy sos neapolitański, wciskamy przez praskę czosnek, odsączoną kukurydzę i doprawiamy do smaku solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i zdejmujemy z gazu.
- 2.
- Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- 3.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
- 4.
- Płaty lasagni zamaczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy, farsz i ser, i ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.
- 5.
-
Lasagne pieczemy ok. 40 minut, pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10min, aby ser w wierzchu się przypiekł.