Kto z nas nie lubi kuchni włoskiej? Ich makarony są najlepsze na świecie, a oryginalna lasagne bolognese to prawdziwe niebo w gębie. Mamy oryginalny przepis wykradziony z zeszytów kulinarnych rodowitej mieszkanki Włoch!
składniki:
- 200 g makaronu lasagne (ze sklepu)
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
- 100 g oliwy z oliwek
- 150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
- kilka pomidorów do dekoracji
- sól
- Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- suszone oregano i tymianek
- bazylia świeża lub suszona
przyrządzanie: