Prosta zupa na wywarze z warzyw. Połączenie świeżych smaków letnich sprawia, że krem jest bardzo lekki i przyjemny nawet w ciepłe dni.
składniki:
- 1 litr bulionu
- 2 mięsiste, duże pomidory
- połowa czerwonej papryki lub cała, mala papryka
- 2 łyżki śmietany do zup
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście świeżej bazylii
- przyprawy
przyrządzanie:
Zagotuj bulion.
Pomidory obierze ze skórki (na przykład sparzając je wrzątkiem).
Paprykę również sparz i obierz ze skórki.
W pojemniku blendera potnij czosnek i świeżą bazylię.
Dodaj pomidory i paprykę.
Całość mocno zmiksuj.
Do pomidorowo-paprykowej mieszanki dodaj około pół szklanki ugotowanego bulionu i wymieszaj.
Śmietanę połącz z odrobiną bulionu aby ją zahartować.
Dodaj pomidorowo-paprykowy mix do bulionu.
Całość przypraw i gotuj jeszcze około 15 minut na bardzo małym ognniu.