Niezwykle gęsta i aksamitna. Syci jak niejedno danie mięsne, a jest totalnie wegetariańska. Idealny pomysł na lunch czy obiad, bo soczewica jest zdrowa i dostarcza wiele białka i innych wartościowych składników.
składniki:
- 2 łyżki oliwy vergine
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 1 mała marchewka
- 400 g ziemniaków
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 500 ml bulionu jarzynowego
- przyprawy: 1/2 łyżeczki nasion kminku lub kuminu, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej, 1 listek laurowy i 1 ziele angielskie
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego krowiego)
- kolendra lub natka pietruszki
przyrządzanie: