Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie “gruda”. Kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. JAK ZROBIĆ GNOCCHI?
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków (starych, bo młode nie nadają się)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajo
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Ugotowane ziemniaki tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę.
- Ziemniaki wymieszaj z mąką, solą i jajkiem.
- Ciasto dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz gładką masę.
- Ciasto podziel na 10 części i z każdej uformuj wałeczek, który będzie miał szerokość 2 cm.
- Wałeczki pokrój na 2 cm kawałki, posyp mąką, z jednej strony odciśnij ząbki widelca, aby powstałe charakterystyczne dla gnocchi wzorki.
- Gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.