Jeden ze sprawdzonych przepisów na świąteczny makowiec. Zawsze wychodzi, nie jest skomplikowany, każdemu smakuje.

składniki:
SPÓD:
- 300 g mąki
- kostka masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g smalcu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 80 g cukru pudru
- 3 żółtka
MASA MAKOWA
- 850 g masy makowej z puszki
- niepełna szklanka wybranych i posiekanych orzechów
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 białka
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














