Jak ugotować japoński ryż do sushi? Taki ryż ma krótsze ziarna, które wydają się być trochę lepkie, dlatego wymaga nieco innej metody gotowania niż typowy ryż. Jak sprawić, aby ryż do sushi smakował dosłownie tak samo jak w sushi barze? Zobaczcie i trzymajcie się tych zasad.
CO BĘDZI POTRZEBNE:
- 250 gram ryżu do sushi
- 330 ml wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soli
WYKONANIE:
- Ryż należy przepłukać około 4 razy pod zimną wodą, na sitku.
- Przepłukany ryż włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez równe 10 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.
- Po 10-ciu minutach odstawić ryż na bok, pozostawić pod przykryciem przez 15 minut.
- W tym czasie wymieszać pozostałe składniki.
- Ryż przełożyć do miski i wymieszać z sosem.
- Gotowe!