Sezon na jagody jest krótki, więc trzeba się śpieszyć. Jagody najlepiej smakują w deserach, a nie zjedzone prosto z krzaka, więc warto znać najlepsze przepisy na desery z jagodami w roli głównej.
- Deser z mascarpone
Ucieramy jagody na jednolita masę. Dodajemy do niej całe owoce i wkładamy całość do lodówki. W tym czasie robimy masę z serka mascarpone i miodu. Na masę z serka mascarpone kładziemy masę owocową. Na wierzch dodajemy listki świeżej mięty. Taki deser najlepiej owinąć w folię spożywczą, by w lodówce nie przeszedł zapachami lodówki.
- Jagodowe lody
Owoce gotujemy na małym ogniu z dodatkiem miodu. Gotujemy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Po wystudzeniu wlewamy do masy owocowej mleko i schłodzoną śmietankę trzydziestkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy całość do zamrażalki na pół godziny. Potem wyjmujemy i mieszamy jeszcze raz dokładnie, by masa była gładka i pozbawiona wszelkich gródek. Możemy zjeść po przemieszaniu lub z powrotem, zamrozić.