Sezon na jagody jest krótki, więc trzeba się śpieszyć. Jagody najlepiej smakują w deserach, a nie zjedzone prosto z krzaka, więc warto znać najlepsze przepisy na desery z jagodami w roli głównej.
- Deser z mascarpone
 
Ucieramy jagody na jednolita masę. Dodajemy do niej całe owoce i wkładamy całość do lodówki. W tym czasie robimy masę z serka mascarpone i miodu. Na masę z serka mascarpone kładziemy masę owocową. Na wierzch dodajemy listki świeżej mięty. Taki deser najlepiej owinąć w folię spożywczą, by w lodówce nie przeszedł zapachami lodówki.
- Jagodowe lody
 
Owoce gotujemy na małym ogniu z dodatkiem miodu. Gotujemy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Po wystudzeniu wlewamy do masy owocowej mleko i schłodzoną śmietankę trzydziestkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy całość do zamrażalki na pół godziny. Potem wyjmujemy i mieszamy jeszcze raz dokładnie, by masa była gładka i pozbawiona wszelkich gródek. Możemy zjeść po przemieszaniu lub z powrotem, zamrozić.
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















