Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje kaw, w zachęcających cenach. Przez różnorodność tego produktu nie wiemy, jaki wybrać najlepiej, która kawa jest najsmaczniejsza i najlepszej jakości. To nie jest łatwe zadanie, ponieważ producenci kaw prześcigają się w nowatorskich pomysłach, jak nas zachęcić do swojego produktu.
- Zwracaj uwagę na pochodzenie ziaren
To gdzie była hodowana kawa, jest niezwykle ważne. Warunki jej dojrzewania mają ogromny wpływ na jej smak. To czy, była hodowana w glebie żyznej, ma wpływ na jej intensywność smaku oraz aromat.
- Nie zapomnij o ziarnach
Sposób mielenia również ma znaczenie. Jeśli kawa jest zmielona na grubo, to lepiej zaparzyć ją w ekspresie, dzięki temu uzyskamy najlepszy smak. Jednak kiedy ziarna są zmielone na drobno, to możemy je zaparzać w dowolny sposób, a ich smak nie powinien się zmieniać.
- Cena ma znaczenie
W przypadku kawy, cena ma znaczenie. Najlepiej wybierać produkty w pośredniej cenie, ponieważ te droższe, mogą się niczym od nich nie różnić. Jednak zbyt niska cena kawy, może świadczyć o jej niskiej jakości.