Zupa z soczewicy jest bardzo aromatyczna, o kremowej konsystencji, jest niesamowicie sycąca i co ważne bardzo zdrowa. Zielona soczewica zawiera dużo białka, co dla mnie jest niesamowicie istotne dla osób, które nie jedzą mięsa!

składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 filiżanka wody
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1,5 łyżeczki mielonego curry
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku)
- szczypta płatków chili
- świeżo mielony czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
przyrządzanie:
SPRAWDŹ WYKONANIE >>>>>>>>>>>
uwagi:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














