Zupa z soczewicy jest bardzo aromatyczna, o kremowej konsystencji, jest niesamowicie sycąca i co ważne bardzo zdrowa. Zielona soczewica zawiera dużo białka, co dla mnie jest niesamowicie istotne dla osób, które nie jedzą mięsa!
składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 filiżanka wody
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1,5 łyżeczki mielonego curry
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku)
- szczypta płatków chili
- świeżo mielony czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
przyrządzanie:
SPRAWDŹ WYKONANIE >>>>>>>>>>>
uwagi: