Rodzynki to suszone winogrona. Jemy je na surowo, ale częściej dodajemy do ciast, ale co o nich wiemy? Oto 6 ciekawostek, które was zaskoczą.
- Dzisiaj rodzynki uprawia się w Grecji, Włoszech, Hiszpanii i Kalifornii. W sprzedaży oferowane są dwa rodzaje rodzynków: koryntki i sułtanki. Koryntki są drobne, w zasadzie nie mają nasion. Barwa od jasnożółtej do ciemnobrunatnej. Sułtanki są jaśniejsze, czasem czerwone, bardziej słodkie i soczyste. Czasami można trafić na cybeby, czyli popularne w krajach arabskich rodzynki o wydłużonym kształcie.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















