Guawa, gujawa, gruszla czyli egzotyczny owoc z krajów karaibskich. Wyglądem przypomina jabłko, ale w smaku jest zupełnie inny. Co to za owoc, jak wybrać najbardziej dojrzały okaz i czy warto spożywać guawę regularnie? Odpowiedź poniżej.
WYSTĘPOWANIE
Rośliny te występują na Karaibach, w Ameryce Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej. Można hodować ją w doniczce, ale owoce wyda dopiero po kilku latach. Bardzo popularna i regularnie spożywana w Afryce, Egipcie i Francji. Roślina wydaje jadalne owoce o kształcie okrągłym z cienką i delikatną skórką. Guawa najczęściej jest jasnozielona, ale bywa też żółta, czerwona lub różowa.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















