Pyszne danie z sosem grzybowym.
składniki:
- 60 dag ligawy wołowej
- 2 dag grzybów suszonych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu warzywnego
- pół szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- tymianek
przyrządzanie:
- Grzyby namocz w wodzie na 30 minut. Cebulę i czosnek posiekaj. Mięso umyj, lekko rozbij, oprósz pieprzem i mąką.
- Grzyby odsącz z wody i posiekaj. Wodę zachowaj.
- W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso, dodaj grzyby, czosnek i cebule.
- Całość podlej bulionem i duś ok. 40 min.
- Mąkę ziemniaczana rozprowadź w pół szklanki wody, dodaj resztę wody z grzybów i koncentrat pomidorowy.
- Dodaj do mięsa, wymieszaj i zagotuj.
- Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.