Obiady lub obiadokolacje jemy codziennie, a przynajmniej powinniśmy, by organizm był zdrowy i dobrze odżywiony. Jednak w natłoku codziennych spraw trudno znaleźć wystarczająco dużo czasu, by od podstaw przygotować pełnowartościowy posiłek. Co zrobić, by gotowanie zajmowało mniej czasu? Czy można w krótkim czasie podać danie smaczne i zdrowe?
Przedstawiamy kilka pomysłów na to, jak skrócić czas potrzebny do zrobienia pysznego, sycącego dania. Wypróbuj je, by sprawdzić, ile czasu możesz zaoszczędzić.
Przygotuj składniki
Zanim zaczniesz gotowanie, przygotuj sobie wszystkie produkty potrzebne do potrawy, którą zamierzasz zrobić. Wyjmij z szafek i lodówki odpowiednie składniki, odpakuj lub otwórz je, umyj, obierz – w zależności od produktu. Możesz też odmierzyć porcje składników zgodnie z przepisem i umieścić je na blacie, w zasięgu ręki. Dzięki wcześniejszym przygotowaniom unikasz sytuacji, w której chaotycznie szukasz jakiegoś składnika, robiąc przy tym bałagan. Wszystko, czego potrzebujesz, masz przed sobą, więc nie marnujesz czasu na szukanie potrzebnego produktu. Szykując produkty, możesz je układać w kolejności dodawania do garnka lub na patelnię. Zachowasz porządek na stole i jeszcze bardziej ograniczysz czas gotowania.
Zadbaj o wyposażenie kuchni
Może nie przyszło ci to do głowy, ale przedmioty, których używasz do gotowania, też wpływają na czas przygotowania posiłku. Przede wszystkim pilnuj, by noże zawsze były ostre. Tępe narzędzia, którymi trudno pokroić mięso, warzywa lub chleb nie tylko wydłużają gotowanie, ale i wywołują niepotrzebne zdenerwowanie. Dobrą praktyką jest również korzystanie z różnych sprytnych narzędzi, ułatwiających kuchenne zabiegi. Może to być siekacz do czosnku lub cebuli albo do wyrabiania ciasta, malakser, łyżki do owoców, maszynki do siekania, krojenia i cięcia. Gadżety sprawią, że szybciej uporasz się z nielubianymi czynnościami, które niejednokrotnie pochłaniają zbyt wiele minut. Warto także zainwestować w dobrej jakości garnki, które nagrzewają się w krótkim czasie, ale jednocześnie nie powodują szybkiego przywierania i przypalania się jedzenia.
Korzystaj z gotowych produktów
Paczkowane produkty chłodzone lub mrożone nie muszą oznaczać niezdrowych, wysokoprzetworzonych dań, które wkładasz do mikrofali i wyjmujesz po kilku minutach, gotowe do zjedzenia. Wśród produktów od Proste Historie znajdują się mrożone warzywa i owoce, dania ziemniaczane oraz dania obiadowe wymagające tylko odgrzania. Może sycąca zupa grochowa, tradycyjna pomidorowa z suszonymi pomidorami, lekka zupa wiosenna pełna polskich warzyw albo nowoczesna zupa krem? Wybierz smak, który lubisz, każda z zup pełna jest witamin, które odżywią twój organizm. Zupę przygotujesz w kilkanaście minut, tak samo jest w przypadku gulaszu wegetariańskiego oraz makaronu ze szpinakiem. Dania od Proste Historie charakteryzują się prostymi składami, bez niezdrowych dodatków. Jeśli masz bardzo mało czasu na przygotowanie posiłku, wykorzystaj któryś z powyższych produktów. Szybko i zdrowo – to możliwe!
Zaufaj prostocie
Pyszne i pożywne danie nie musi składać się z wielu składników, nie musi wymagać wielu etapów przygotowań. Jeśli przygotowujesz posiłek do pracy albo po pracy, zależy ci przede wszystkim na czasie. Wybieraj dania jednogarnkowe, które możesz zrobić błyskawicznie i które przy okazji nie pozostawiają wielu naczyń do zmywania. Składniki takie jak sos pomidorowy, kasza lub ryż, mrożone warzywa, kurczak lub łosoś można szybko połączyć, by uzyskać posiłek pełen wartości odżywczych. Skomponuj swój zestaw podstawowych składników, które zawsze będziesz mieć w kuchni na wypadek nagłego głodu.