Już po raz drugi w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie odbyło się ekskluzywne spotkanie kulinarne Akademii Smaku Siemens. Znani eksperci od wysmakowanych potraw, blogerzy i zaproszeni goście w jednej kuchni skoncentrowali się na przygotowaniu dań, które zachwycały nieszablonowym smakiem. Podczas spotkania goście wspólnie zastanawiali się, dlaczego z pozoru niepasujące do siebie składniki mogą tworzyć wyśmienite potrawy o oryginalnym smaku. Odpowiadali na pytanie w jak dużym stopniu na wrażenia smakowe wpływa otoczenie, w którym jemy, aromat potrawy czy jej tekstura. Wreszcie pod czujnym okiem eksperta, szefa kuchni restauracji Tamka43, Rafała Hreczaniuka, wykorzystali dodatkowe czynniki tak, by oszukać mózg i sprawić, by przyrządzone dania zachwycały swym smakiem. Tak właśnie wyglądały warsztaty, których tematem przewodnim był Food Pairing – sztuka łączenia smaków. Ekspert razem z asystentem, Filipem Kosiniem, zaprezentował tajniki metody profesjonalnego łączenia smaków znanej pod nazwą food pairing. Goście warsztatów kulinarnych mogli przekonać się przy pomocy zmysłu smaku i powonienia, jak łatwo oszukać wzrok i zaskoczyć podniebienie smakiem, którego nie spodziewalibyśmy się, studiując menu restauracji. Zaskakujące połączenia smaków, które zaproponował Hreczaniuk naszym gościom, na pewno zostaną w ich pamięci na długo. Agata Jędraszczak – autorka bloga Kuchnia Agaty – była zachwycona smakiem risotto kalafioroweo z czekoladą, Magda Teresiak, której przepisy możemy znaleźć na blogu Kulinarna Piniata, zasmakowała natomiast we foie gras z lodami z chałki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













