Gatunek piwa górnej fermentacji, szczególnie popularny w Anglii oraz Belgii
(Fermentacja górna trwa 2-3 dni w temperaturze około 20 stopni)
Piwo to rozlewa się i wysyła do klientów wraz z żywymi kulturami drożdży. Bardzo charakterystyczne w smaku, zawiera wyraźne nuty goryczki.
Podaje się w temperaturze nieco niższej od pokojowej.
W zależności od rodzaju może mieć różną barwę (zawsze jednak jest to piwo ciemne, czasem tylko bursztynowe), różną moc i smak.
Oto podstawowe rodzaje ale:
biitter – gorzkie, o bursztynowej barwie, najczęściej beczkowe; typowy bitter ma od 3,5 do 4% alkoholu
mild – lekko chmielone, lekkie (około 3 %), ale jednocześnie o dużej zawartości ekstraktu
indian pale ale – nieco mocniejsze (5,5 – 7%), zawierające więcej chmielu, przez co bardziej gorzkie. Nazwa pochodzi od kraju, do którego je wysyłano. Indian Pale Ale było przeznaczone dla stacjonujących w Indiach wojsk brytyjskich.
old – mocne, zawierające około 9 %