Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Sałatkowy zawrót głowy czyli ser w wiosennym wydaniu

Składnikiem każdej zdrowej diety są sery. Żółte sery zawierają wapń, białko, potas, fosfor, cynk oraz witaminy: B2, B12, D i A. W związku z tym przygotowaliśmy dla Państwa przepis na znakomitą sałatkę z dodatkiem delikatnego, lekko pikantnego Sera Podlaskiego MSM Mońki.

Wiosna to czas, w którym porzucamy ciepłą odzież na rzecz lekkiej i zwiewnej garderoby. Wychodzące zza chmur słońce skłania do śmielszego eksponowania ukrytego dotąd pod ciepłymi swetrami i płaszczami ciała. By bez kompleksów korzystać z wiosennych zasobów naszej szafy, warto pomyśleć o zmianie diety. Już dziś z MSM MOŃKI zamień ciężkie, treściwe dania na lżejsze, a zarazem pożywne sałatki!

Wiosennie przesileni
Szczupła sylwetka to nie jedyna rzecz, o której należy pomyśleć u schyłku zimy. Kiedy szykujemy się na spotkanie z promieniami długo wyczekiwanego słońca i budzącą się do życia przyrodą, organizm zmaga się z wiosennym przesileniem. Osłabienie, przemęczenie, bóle głowy, spadek odporności i częste w tym czasie rozdrażnienie to cena, jaką płacimy za przejście ze stanu zimowego spowolnienia w tryb wiosennej aktywności. Po zimie warto więc zadbać o uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów w organizmie. Dlatego zmiany w diecie powinny polegać nie tylko na ograniczeniu kaloryczności potraw, ale i dostarczeniu niezbędnych składników odżywczych.

Zdrowo, bo serowo
Komponując zdrową i zbilansowaną dietę, nie możemy zapomnieć o włączeniu do niej serów. Produkty te charakteryzują się nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi i szeroką gamą gatunków, ale i wysoką zawartością substancji odżywczych. Nie bez przyczyny dietetycy zalecają spożywanie 2-3 porcji produktów mlecznych dziennie. Żółte sery są jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka. W procesie dojrzewania część białek zostaje rozłożona, dzięki czemu nasz organizm może je łatwiej trawić. Sery żółte zawierają ponadto potas, fosfor i cynk, a także witaminy: B2, B12, D i A, których niedobory mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne. 7 gram sera zawiera tyle dobroczynnych składników, co szklanka mleka.

Nie tylko do kanapek
Wyjątkowa różnorodność i konsystencja serów żółtych powoduje niemal nieograniczone możliwości ich kulinarnego zastosowania. Sery można spożywać na ciepło, na zimno, w roli głównej – w połączeniu z winem i owocami, a także jako składnik potraw mięsnych i pożywnych sałatek. Delikatny, lekko pikantny smak Sera Podlaskiego MSM MOŃKI doskonale komponuje się
z warzywami, orzechami, a także drobiem i nietłustymi wędlinami, dzięki czemu wzbogaci smak każdej potrawy wiosennego jadłospisu.

Sałatka z serem i szynką

Składniki:

  • 300 g sera żółtego podlaskiego (Mońki)
  • 200 g szynki wędzonej parzonej
  • 150 g świeżego ogórka
  • 100 g papryki konserwowej czerwonej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku


Sposób wykonania:

Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie. Sałatkę doprawić do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać. Sałatka nie wymaga solenia.

Doskonałym pomysłem na podanie sałatki w oryginalny i niebanalny sposób jest zaserwowanie jej w zakupionych bądź własnoręcznie upieczonych babeczkach.

Składniki babeczek:

  • 300g mąki
  • 150g schłodzonego masła
  • 4 łyżki zimnej wody

Sposób wykonania:
Do mąki dodać wodę, pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, całość wymieszać i zagnieść ciasto. Foremki posmarować tłuszczem i napełnić przygotowaną masą. Piec około 20 minut
w temperaturze 180C. Przed wyjęciem z foremek babeczki należy ostudzić.

Smacznego!

Producent: MSM Mońki
Produkt: Ser Podlaski
Cena: ok. 3,20 zł (opakowanie 150 g, plastry), 23 zł (kg produktu w postaci bloku)

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP. Więcej informacji: www.msm-monki.pl