Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Amerykańska szarlotka – apple pie

Znamy oryginalny amerykański przepis na ich słynny jabłecznik. Oto apple pie zza oceanu!

apple-pie-1222200_960_720

składniki:
Na ciasto: • 350 g mąki pszennej • 1 łyżeczka soli • 40 g cukru • 230 g niesolonego, zimnego masła • ok 60 ml bardzo zimniej wody Na nadzienie: • ok. 2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w ok. 0,5 cm plasterki • 50 g brązowego cukru • 60 g białego cukru • 1 - 2 łyżki soku z cytryny • 1 łyżeczka cynamonu • szczypta soli • 2 łyżki masła

przyrządzanie:

Mieszamy razem suche składniki (mąkę, sól i cukier), dodajemy pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy chwilę, do połączenia składników, na koniec dolewamy wody, wyrabiamy max 20 sekund.

Gotowe ciasto formujemy w dwie jednakowych rozmiarów kulki, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka. W dużej misce łączymy pokrojone w plasterki jabłka z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem.

Dokładnie mieszamy całość dłońmi, odstawiamy na 1h, aż jabłka puszczą soki. Zlewamy sok z miski z jabłkami do małego garnuszka, dodajemy dwie łyżki masła i redukujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty, karmelowy syrop. W takiej postaci, z powrotem łączymy uzyskany syrop z jabłkami. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na dwa cienkie placki – średnica powinna być trochę większa niż nasza forma do pieczenia. Jednym z nich wykładamy spód formy, wyrównujemy brzegi. Do środka wykładamy gotowy farsz z jabłek, całość przykrywamy drugim  plackiem ciasta. Starannie łączymy wierzchni i dolny płat ciasta – poprzez zawinięcie ciasta z góry pod spód dolnego blatu. Ostrym nożem robimy na środku placka kilka nacięć. Tak przygotowany apple pie, wkładamy w całości do lodówki.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut.