Wiecie czym są SMORES? To rodzaj deseru, słodkiej przekąski charakterystycznej dla kuchni amerykańskiej. Zza oceanem jada się je jako deser albo robi na ognisku. To nic innego jak roztopione słodkie pianki nałożone na herbatnik i w towarzystwie czekolady! Chcecie je spróbować? Podajemy przepis.
składniki:
- 12 herbatników lub krakersów typu graham
- 6 pianek marshmallows, np. JoJo
- 6 kostek gorzkiej czekolady
przyrządzanie:
Przygotowanie w mikrofalówce: Na talerzu układamy 6 herbatników, na nich kładziemy po 1 kostce czekolady i 1 piance. Wkładamy na 30 sekund do mikrofalówki. Wyciągamy i zamykamy pozostałymi herbatnikami.
Przygotowanie w piekarniku: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, najlepiej z funkcją grilla. Na blaszce układamy 6 herbatników, na nich kładziemy po kostce czekolady i 1 piance. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę na 2-3 minuty – aż pianka zacznie rosnąć. Wyciągamy i zamykamy pozostałymi herbatnikami.
Przygotowanie na ognisku: Pianki nabijamy na patyk i pieczemy nad ogniskiem aż pianka zacznie się mocno rumienić. Zamykamy pomiędzy dwoma herbatnikami z kawałami czekolady.