Wołowina jest mięsem, które króluje w kuchni amerykańskiej. Steki, hamburgery i gulasze to najbardziej popularne dania. Dzisiaj podajemy sprawdzony przepis na tradycyjną pieczeń wołową.
składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki soli
przyrządzanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Drobno posiekaj czosnek, dodaj sól, oliwę, pieprz, zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Natrzyj polędwicę mieszanką ziół i przypraw i włóż do brytfanki.
- Piecz przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij polędwicę z piekarnika, owiń folią aluminiową i odłóż na 30 minut.