Aromatyczne, syte i mocno grzybowe - oto risotto z kurczakiem i brokułami. Z pewnością rozgrzeje was w te chłodne i deszczowe dni.

składniki:
- borowiki - kilka sztuk
- 300 g ryżu do risotto
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 g fileta z kurczaka (opcjonalnie)
- 2 cebule
- 50 g masła
- parmezan
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- bulion drobiowy
- przyprawy
przyrządzanie:
- Bulion zagotować i odstawić.
- Grzyby oczyścić i pokroić.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę.
- Na dużej patelni lub płaskim garnku rozgrzać oliwę z łyżką masła. Podsmażyć kurczaka.
- Podsmażyć cebulę i grzyby i czosnek. Na to wrzucić ryż i chwilę go smażyć.
- Następnie zalać winem i gotować wszystko tak długo, aż wino odparuje. Doprawić.
Następnie podlewać risotto bulionem i gotować do miękkości.Podawać z parmezanem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














