Aromatyczne, syte i mocno grzybowe - oto risotto z kurczakiem i brokułami. Z pewnością rozgrzeje was w te chłodne i deszczowe dni.
składniki:
- borowiki - kilka sztuk
- 300 g ryżu do risotto
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 g fileta z kurczaka (opcjonalnie)
- 2 cebule
- 50 g masła
- parmezan
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- bulion drobiowy
- przyprawy
przyrządzanie:
- Bulion zagotować i odstawić.
- Grzyby oczyścić i pokroić.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę.
- Na dużej patelni lub płaskim garnku rozgrzać oliwę z łyżką masła. Podsmażyć kurczaka.
- Podsmażyć cebulę i grzyby i czosnek. Na to wrzucić ryż i chwilę go smażyć.
- Następnie zalać winem i gotować wszystko tak długo, aż wino odparuje. Doprawić.
Następnie podlewać risotto bulionem i gotować do miękkości.Podawać z parmezanem.