Sezon na dynie trwa! Masz już dosyć nudnych przepisów, z tym przecudownym warzywem w roli głównej? Aromatyczny krem dyniowy z serem pleśniowym jest czymś zupełnie zaskakującym i przepysznym. Do tego ma niewiele kalorii! Pychota!
składniki:
- dynia - 800g
- 1 litr bulionu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ser pleśniowy -30g
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- gałka muszkatałowa
- pieprz kajeński
- tymianek
przyrządzanie:
- W rondelku na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem.
- Następnie do rondelka dołożyć pokrojoną dynię i tymianek oraz zalać wszytko bulionem
- Gotować na małym ogniu aż dynia zmięknie – ok. 60 min.
- Przyprawić i następnie zmiksować zupę na krem
- Krem dyniowy wzbogacamy o ulubione dodatki np. ser pleśniowy i groszek ptysiowy
Dania możesz spróbować dzięki: