Z dyni możemy zrobić wiele smacznych posiłków: zupę krem, konfitury czy babeczki. Dzisaij publikujemy prosty przepis na dyniowe muffinki.
składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 200 g puree z pieczonej dyni
- 200 g puree z pieczonych jabłek
- Skórka starta z 2 pomarańczy
przyrządzanie:
- Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy margarynę i żółtka.
- Wyrabiamy ciasto.
- Zawinięte w folię ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
- Gotowe ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, następnie wycinamy kółka (większe od foremek o 1 cm).
- Foremki wyklejamy ciastem, tak by brzegi lekko wystawały.
- Jabłka mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem, puree z dyni i skórką z pomarańczy .
- Nadzienie nakładamy do foremek.
- Z pozostałej części ciasta wycinamy krążki o wielkości troszeczkę większej niż średnica foremki.
- Kapelusze nakładamy na wierzch babeczki, „domykając” brzegi palcami.
- Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ºC.