Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Babeczki Runeberga

A może odrobina Finlandii w Polsce? Wypróbujcie nasz przepis na babeczki Runeberga, ich nazwa wzięła się od  znanego poety Johana Runeberga. Podobno codziennie zajadał się nimi podczas śniadania. Babeczki Runeberga

liczba porcji: 6

składniki:
CIASTO:

  • 100 g masła
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 50 g cukru w kryształach + 50 g cukru naturalnego
  • kilka kropel likieru Amaretto
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30 g rozdrobnionych herbatników imbirowych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
DEKORACJA:
  • dobrej jakości rum lub brandy
  • kilka świeżych malin
  • dżem malinowy
  • polewa cukiernicza
 

przyrządzanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Rozpuść masło i odstaw w chłodne miejsce. Ubij śmietanę, jajka ubij z cukrem na pianę.
  2. Do ubitej piany dodaj amaretto, rozpuszczone masło i śmietanę.
  3. Wymieszaj pozostałe suche składniki i delikatnie wymieszaj z płynnymi składnikami. Sześć małych (90 ml) foremek w kształcie wałeczka (mogą być także na muffiny) wysmarować masłem i za pomocą łyżeczki umieść w nich ciasto. Włóż na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika.
  4. Upieczone babeczki nakłuj wykałaczką i według uznania skrop alkoholem lub syropem malinowym. Odstaw na pół godziny. Gdy babeczki będą stosownie wilgotne, delikatnie wyjmij z foremek i obróć.
  5. Na wierzchu babeczek wykrój łyżeczką małe wgłębienie i napełnij je dżemem.
  6. Na brzegach babeczek nanieś workiem cukierniczym polewę, a jeśli chcesz, w środek możesz włożyć maliny.
  7. Smacznego!

Zobacz też: Czekoladowe muffinki z serkiem mascarpone