A może odrobina Finlandii w Polsce? Wypróbujcie nasz przepis na babeczki Runeberga, ich nazwa wzięła się od znanego poety Johana Runeberga. Podobno codziennie zajadał się nimi podczas śniadania.
liczba porcji: 6
składniki:
CIASTO:
- 100 g masła
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- 50 g cukru w kryształach + 50 g cukru naturalnego
- kilka kropel likieru Amaretto
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g zmielonych migdałów
- 30 g rozdrobnionych herbatników imbirowych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- dobrej jakości rum lub brandy
- kilka świeżych malin
- dżem malinowy
- polewa cukiernicza
przyrządzanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Rozpuść masło i odstaw w chłodne miejsce. Ubij śmietanę, jajka ubij z cukrem na pianę.
- Do ubitej piany dodaj amaretto, rozpuszczone masło i śmietanę.
- Wymieszaj pozostałe suche składniki i delikatnie wymieszaj z płynnymi składnikami. Sześć małych (90 ml) foremek w kształcie wałeczka (mogą być także na muffiny) wysmarować masłem i za pomocą łyżeczki umieść w nich ciasto. Włóż na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika.
- Upieczone babeczki nakłuj wykałaczką i według uznania skrop alkoholem lub syropem malinowym. Odstaw na pół godziny. Gdy babeczki będą stosownie wilgotne, delikatnie wyjmij z foremek i obróć.
- Na wierzchu babeczek wykrój łyżeczką małe wgłębienie i napełnij je dżemem.
- Na brzegach babeczek nanieś workiem cukierniczym polewę, a jeśli chcesz, w środek możesz włożyć maliny.
- Smacznego!
Zobacz też: Czekoladowe muffinki z serkiem mascarpone