Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Babeczki z jabłkami i cynamonem

Pyszne połączenie dojrzałych jabłek z cynamonem zyskało swoich zwolenników na całym świecie. Palce lizać! food-823607_640 (1)

składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 900 g prażonych jabłek
  • cukier puder do posypania

przyrządzanie:

  • Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  • Dodajemy margarynę i żółtka.
  • Wyrabiamy ciasto.
  • Zawinięte w folię ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Gotowe ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, następnie wycinamy kółka (większe od foremek o 1 cm).
  • Foremki wyklejamy ciastem, tak by brzegi lekko wystawały.
  • Prażone jabłka mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem.
  • Nadzienie nakładamy do foremek.
  • Z pozostałej części ciasta wycinamy krążki o wielkości troszeczkę większej niż średnica foremki.
  • Kapelusze nakładamy na wierzch babeczki, „domykając” brzegi palcami.
  • Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ºC.
  • Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, babeczki są już gotowe do jedzenia.

 

ZOBACZ TEŻ: Wege burger ze szpinakiem i quinoa