Pyszne połączenie dojrzałych jabłek z cynamonem zyskało swoich zwolenników na całym świecie. Palce lizać!
składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 900 g prażonych jabłek
- cukier puder do posypania
przyrządzanie:
- Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy margarynę i żółtka.
- Wyrabiamy ciasto.
- Zawinięte w folię ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
- Gotowe ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, następnie wycinamy kółka (większe od foremek o 1 cm).
- Foremki wyklejamy ciastem, tak by brzegi lekko wystawały.
- Prażone jabłka mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem.
- Nadzienie nakładamy do foremek.
- Z pozostałej części ciasta wycinamy krążki o wielkości troszeczkę większej niż średnica foremki.
- Kapelusze nakładamy na wierzch babeczki, „domykając” brzegi palcami.
- Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ºC.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, babeczki są już gotowe do jedzenia.