Pyszne połączenie dojrzałych jabłek z cynamonem zyskało swoich zwolenników na całym świecie. Palce lizać!

składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 900 g prażonych jabłek
- cukier puder do posypania
przyrządzanie:
- Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy margarynę i żółtka.
- Wyrabiamy ciasto.
- Zawinięte w folię ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
- Gotowe ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, następnie wycinamy kółka (większe od foremek o 1 cm).
- Foremki wyklejamy ciastem, tak by brzegi lekko wystawały.
- Prażone jabłka mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem.
- Nadzienie nakładamy do foremek.
- Z pozostałej części ciasta wycinamy krążki o wielkości troszeczkę większej niż średnica foremki.
- Kapelusze nakładamy na wierzch babeczki, „domykając” brzegi palcami.
- Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ºC.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, babeczki są już gotowe do jedzenia.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













