Zdrowy przepis na babeczki śniadaniowe. Bez wyrzutów sumienia podaj je dzieciom, zajadaj sama i serwuj jako deser po obiedzie.
składniki:
składniki mokre:
- 2 duże jajka
- 150ml naturalnego jogurtu
- 50ml oleju rzepakowego
- 100g puree z jabłek
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g mąki razowej pszennej
- 50g płatków owsianych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
przyrządzanie:
- W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre (banana rozgnieć widelcem).
- Do składników suchych wsyp płynne, mieszaj do chwili aż będą widoczne jedynie małe grudki, dodaj owoce, przemieszaj jeszcze kilka razy.
- Formę na muffiny wyłóż papilotkami, nałóż ciasto do 3/4 wysokości.
- Posyp dowolnymi dodatkami, piecz około 25 minut w temperaturze 180oC. Wyłóż na kratkę aby przestygły.