Pyszne babeczki z ricottą i żurawiną - idealne na świąteczny stół.
składniki:
- 100 g ricotty
- 170 g drobnego cukru do wypieków + 25 g cukru + 25 g cukru
- 180 g żurawiny
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
przyrządzanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Twarożek dokładnie rozetrzeć z 25 g cukru, odstawić.
- Żurawinę wymieszać z 25 g cukru w małym rondelku. Podgrzewać.
- Do miski wsypać mąkę, proszek, szczyptę soli, resztę cukru, dodać lekko roztrzepane jajka, wanilię, olej, przestudzoną żurawinę. Wymieszać.
- Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta, do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki. Na wierzchu każdej muffinki zrobić mały otworek i nałożyć do niego odrobinę twarożku.
- Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 – 30 minut.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe