Ten pyszny deser pochodzący ze słonecznych Włoch wcale nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Przedstawiamy banalnie prosty przepis. A jaki smaczny...
składniki:
- 100 ml ostudzonej kawy
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 2 jajka, oddzielić żółtka od białek
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki likieru amaretto
- 70 g cukru
- kakao do dekoracji
przyrządzanie:
- W czystej misce ubić białka na sztywno.
- W osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem i amaretto na puszystą masę. Wmieszać mascarpone, a następnie dodać białka i wymieszać całość delikatnie łyżką.
- Biszkopty namaczać w kawie i układać w szklanym naczyniu (lub w 4 małych pucharkach). Na biszkopty wylać połowę masy z mascarpone.
- Na tym kremie ułożyć warstwę biszkoptów i znów przykryć kremem z mascarpone.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem