Ten pyszny deser pochodzący ze słonecznych Włoch wcale nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Przedstawiamy banalnie prosty przepis. A jaki smaczny...
składniki:
- 100 ml ostudzonej kawy
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 2 jajka, oddzielić żółtka od białek
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki likieru amaretto
- 70 g cukru
- kakao do dekoracji
przyrządzanie:
- W czystej misce ubić białka na sztywno.
- W osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem i amaretto na puszystą masę. Wmieszać mascarpone, a następnie dodać białka i wymieszać całość delikatnie łyżką.
- Biszkopty namaczać w kawie i układać w szklanym naczyniu (lub w 4 małych pucharkach). Na biszkopty wylać połowę masy z mascarpone.
- Na tym kremie ułożyć warstwę biszkoptów i znów przykryć kremem z mascarpone.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















