Barszcz biały idealny na WIELKANOC, która już niebawem!
składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, łopatka, kości wieprzowe)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 1 włoszczyzna
- 1 duża cebula
- 100 g wędzonki (kiełbasy lub boczku)
- 5 kawałków suszonych borowików
- kilka ziaren pieprzu
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- opcjonalnie - 250 ml żurku/barszczu białego na mące pszennej
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
przyrządzanie:
- Do dużego garnka włożyć opłukane i pokrojone na kawałki mięso, wlać 3 litry zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. pół godziny.
- Następnie dodać opłukaną kiełbasę, obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, nieobraną opłukaną cebulę, wędzonkę, suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny.
- Dodać rozgniecione końcem noża ząbki czosnku oraz chrzan. Odstawić na 15 minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego garnka.
- Dodać zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
- Do wywaru dodać majeranek, pokrojoną na plasterki kiełbasę (jeśli kiełbasa była w naturalnej otoczce, nie trzeba jej zdejmować).
- Dodać ugotowane grzyby oraz jeśli chcemy pokrojoną na kawałeczki wędzonkę i kawałki mięsa wieprzowego.
- Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zaprawić śmietaną: śmietanę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo, po łyżce dodawaną zupą (dodać ok. łyżki wazowej zupy), dopiero wówczas można dodać zaprawioną śmietanę do garnka z zupą.
- Podgrzać na minimalnym ogniu i podawać z ugotowanym jajkiem, chlebem na zakwasie, białym serem.