Przepis na pożywną i ciekawą zupę
składniki:
- 750 g ziemniaków
- pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 8 gałązek świeżego majeranku
- 1 litr klarownego bulionu mięsnego
- 4 cienkie parówki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
przyrządzanie:
- Ziemniaki opłukać, obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Włoszczyznę oczyścić i pokroić na dość duże kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzać olej. Na tłuszcz wsypać cebulę i smażyć, aż nabierze złocistego koloru.
- Majeranek umyć i osuszyć, listki oderwać od gałązek, razem z ziemniakami i włoszczyzną dodać do cebuli.
- Warzywa wymieszać, lekko poddusić. Wlać bulion, gotować pod przykryciem około 30 minut. Lekko zmiksować.
- Parówki pokroić w plasterki, włożyć do zupy, podgrzewać na małym ogniu około 5 minut.
- Zupę doprawić. Dodać listki pietruszki.