Ten deser wygląda i smakuje niesamowicie! Będzie atrakcją na każdej imprezie czy ważnej okazji. Tylko u nas poznacie na niego sprawdzony przepis.
składniki:
✔ 4 białka
✔ 200g drobnego cukru
✔ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
✔ 1 łyżeczka octu winnego
✔ 200g śmietanki kremówki 36%
✔ 125g serka Philadelphia
✔ 100g mlecznej czekolady
✔ 50g posiekanych orzeszków włoskich
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzewamy na termoobiegu do 175°C.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając w małych porcjach cukier. Gdy masa będzie bardzo gęsta i błyszcząca, dosypujemy mąkę i dolewamy ocet. Dokładnie mieszamy na wysokich obrotach miksera.
Przygotowujemy dwie blaszki (bezy mogą piec się równocześnie na różnych poziomach piekarnika) i dwa arkusze papieru do pieczenia. Na obu pergaminach odrysowujemy czterokrotnie (zachowując odstępy) miseczkę o średnicy około 11 centymetrów. Na każdy z okręgów wykładamy po 2-3 łyżki masy zostawiając przy krawędzi centymetrowy margines, małą łyżeczką formujemy na samym środku zagłębienie na krem.
Temperaturę rozgrzanego piekarnika zmniejszamy do 100°C, wstawiamy bezy na 70 minut.
Robimy krem: podgrzewamy śmietankę, serek i czekoladę, regularnie mieszamy aż do połączenia składników.
Moczymy bezy w kremie, a krem posypujemy pokruszonymi orzechami. Gotowy deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
ZOBACZ TEŻ: Sorbet malinowy z winem