Ciekawa kombinacja- bitki wołowe z jabłkiem
składniki:
- 60 dag ligawy lub polędwicy wołowej
- 10 dag jabłek
- 2 łyżki mąki
- tłuszcz do smażenia
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/2 szklanki białego wina
- 8 goździków
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
przyrządzanie:
- Mięso umyj, osusz, usuń błony. Pokrój w plastry, lekko rozbij tłuczkiem, posyp przyprawami i mąką. na gorący, tłuszczu zrumień z obu stron.
- Obrane jabłka zetrzyj na tarce. Dodaj do bitek razem z ketchupem, winem i goździkami. wymieszaj.
- Przypraw do smaku. Przykryj i duś około 30 minut. Jeśli po uduszeniu sos będzie zbyt żadki, zapraw go resztką mąki rozmieszanej w zimnej wodzie.