Oto jakie pyszności można wyczarować z ziemniaków, sera i śmietanki. Bajecznie prosta zapiekanka!
[caption id="attachment_198057" align="aligncenter" width="999"] potato and kohlrabi gratin with cheese[/caption]składniki:
- 1½ kg - ziemniaków
- 2 łyżeczki - masła
- sól
- 300 ml - śmietanki 30%
- 250 ml - mleka
- 2 ząbki - czosnku
- 2 szczypty - gałki muszkatołowej
- 200 g - sera żółtego
przyrządzanie:
Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem, przecisnąć czosnek, przyprawić gałką muszkatołową. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki o grubości 1-2 mm (można użyć szatkownicy do ogórków). Ułożyć na dnie formy. Posolić. Wlać nieco śmietanki z mlekiem. Wszystkie czynności powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Na samym końcu posolić.
Formę przykryć lub owinąć folią aluminiową i wstawić na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Po tym czasie wyjąć, odkryć i posypać startym serem. Wstawić na 15 minut do piekarnika, lecz tym razem bez przykrycia (najlepiej włączyć funkcję grillowania).