Kokosanki polane czekoladą to szybki przepis na delikatną przerwę od codzienności.
składniki:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- sok z połowy cytryny ( opcjonalnie)
- Polewa:
- 1/2 gorzkiej czekolady
przyrządzanie:
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- W misce ubijam białka z odrobiną soli, gdy białka zaczną robić się puszyste powoli wsypuję cukier, cały czas mieszając. Następnie wlewam sok z cytryny i ubijam na na sztywną pianę.
- Do masy wsypuję wiórka koksowe i mieszam delikatnie do połączenia składników.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam masę za pomocą łyżek.
- Kokosanki wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekę przez około 15 minut.
- Gotowe ciastka studzę na kratce.
- Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i ozdabiam kokosanki.
uwagi: