Kokosanki polane czekoladą to szybki przepis na delikatną przerwę od codzienności.

składniki:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- sok z połowy cytryny ( opcjonalnie)
- Polewa:
- 1/2 gorzkiej czekolady
przyrządzanie:
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- W misce ubijam białka z odrobiną soli, gdy białka zaczną robić się puszyste powoli wsypuję cukier, cały czas mieszając. Następnie wlewam sok z cytryny i ubijam na na sztywną pianę.
- Do masy wsypuję wiórka koksowe i mieszam delikatnie do połączenia składników.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam masę za pomocą łyżek.
- Kokosanki wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekę przez około 15 minut.
- Gotowe ciastka studzę na kratce.
- Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i ozdabiam kokosanki.
uwagi:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














