Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Brytyjskie APPLE PIE – oryginalny przepis

Próbowaliście kiedyś angielskiej wersji popularnego i lubianego przez wszystkich jabłecznika? Znamy oryginalną recepturę, która z pewnością Wam zasmakuje. 

składniki:
 

  • 225 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
  • 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
 

przyrządzanie:

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, posiekać w kostkę i smażyć na patelni z małą ilością wody i cynamonem przez ok. 10 minut. Ostudzić.
  2. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać posiekane masło. Wymieszać dłońmi składniki, aż zaczną przypominać okruchy chleba. Dodać wówczas wodę i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Na stolnicy lub sylikonowej macie rozwałkować 2/3 ciasta na płaski okrąg, który ma pokryć zarówno dno, jak i boki blachy.
    Na tak przygotowane, rozłożone w blaszce ciasto, ułożyć podsmażone jabłka. Następnie pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto na wierzchu ponakłuwać widelcem, aby nie pękało.
    Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
  3. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy