Próbowaliście kiedyś angielskiej wersji popularnego i lubianego przez wszystkich jabłecznika? Znamy oryginalną recepturę, która z pewnością Wam zasmakuje.
składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 6 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
- 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
przyrządzanie:
-
Jabłka umyć, obrać ze skórki, posiekać w kostkę i smażyć na patelni z małą ilością wody i cynamonem przez ok. 10 minut. Ostudzić.
-
W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać posiekane masło. Wymieszać dłońmi składniki, aż zaczną przypominać okruchy chleba. Dodać wówczas wodę i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Na stolnicy lub sylikonowej macie rozwałkować 2/3 ciasta na płaski okrąg, który ma pokryć zarówno dno, jak i boki blachy.Na tak przygotowane, rozłożone w blaszce ciasto, ułożyć podsmażone jabłka. Następnie pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto na wierzchu ponakłuwać widelcem, aby nie pękało.Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
-
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.