Świetne na śniadanie, kolację czy imprezową przekąskę. Gorące i świeże bułeczki kryją w sobie tajemnicze i ukryte nadzienie. Ciągnący się ser i smakowite pieczarki... Mmm! Niebo w gębie.
składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 25 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 2 - 3 cebule
- sól, pieprz do smaku
- 11 grubszych plasterków sera
przyrządzanie:
Mąkę wymieszać z solą, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać paroma łyżkami letniej wody lub mleka. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Suche drożdże wymieszać z mąką i solą. Następnie dodać jajko, resztę letniej wody i mleka. Połączyć składniki, wyrobić, pod koniec dodać olej. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić i zaszklić na gorącym oleju. Dodać pokrojone w większą kostkę pieczarki, chwilę przesmażyć. Tak, żeby pieczarki odparowały. Doprawić do smaku. Odstawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 11 równych części. Każdą z nich rozwałkować na kształt niewielkiego koła. Położyć plaster sera i sporo nadzienia. Złożyć na pół, zlepiając brzegi, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem w dół. Zachowując odstępy. Bułki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 25 minut. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 25 minut.