Bardzo prosty przepis na drożdżowe bułeczki z ziemniakami. Są miękkie i mają chrupiącą skórkę. Spróbuj!
składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- ¾ szklanki mąki żytniej razowej
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej typ 550
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
przyrządzanie:
- Gotujemy ziemniaki, a następnie przeciskamy przez praskę.
- Następnie do ziemniaków dodajemy drożdże, oliwę, sól, przesianą mąkę, wodę i wszystko zagniatamy na elastyczną masę (najlepiej za pomocą robota kuchennego).
- Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie formujemy bułeczki i obtaczamy w mące żytniej. Układamy je na blasze wyłożonej papierem di pieczenia, przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Nacinamy bułki z góry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 25 minut.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Bajgle z ziarnami