Babciny przepis na buraczki na ciepło. Idealne komponują się z porcją mięsa i ryżem. Prosta i sprawdzona receptura. 
 

składniki: 
- 8 buraków dobrych jakościowo
- spora biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- łyżka mąki
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Buraki umyć i ugotować do miękkości, albo upiec w piekarniku. Z piekarnika są bardziej esencjonalne i aromatyczne.
- Gdy wystygną zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić oba składniki na rozgrzanej oliwie.
- Następnie powoli dodać mąkę, zamieszać. Po chwili dorzucić starte buraki, dobrze wymieszać.
- Do buraków wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier, pieprz, sól według uznania.
- Podawać na ciepło w towarzystwie porcji mięska.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














