Babciny przepis na buraczki na ciepło. Idealne komponują się z porcją mięsa i ryżem. Prosta i sprawdzona receptura.
składniki:
- 8 buraków dobrych jakościowo
- spora biała cebula
- 4 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- łyżka mąki
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Buraki umyć i ugotować do miękkości, albo upiec w piekarniku. Z piekarnika są bardziej esencjonalne i aromatyczne.
- Gdy wystygną zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić oba składniki na rozgrzanej oliwie.
- Następnie powoli dodać mąkę, zamieszać. Po chwili dorzucić starte buraki, dobrze wymieszać.
- Do buraków wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier, pieprz, sól według uznania.
- Podawać na ciepło w towarzystwie porcji mięska.