Domowy burger z kurczakiem, o niebo lepszy i smaczniejszy niż te oferowane "na mieście". Posiłek, za którym maluchy będą wprost przepadać!
liczba porcji: 2 burgery
składniki:
- 2 duże bułki
- 1 spora pierś z kurczaka
- 2 plasterki serka topionego
- pół czerwonej cebuli
- 1 spory ogórek konserwowy
- sól/pieprz/ chili
- oliwa z oliwek
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- majonez/ketchup/sos barbecue (do smaku)
przyrządzanie:
- Umytą pierś z kurczaka kroimy na pół (tak aby powstały dwa kotlety).
- Mięso nacieramy solą, pieprzem, chili i ostawiamy na 10 minut.
- Kotlety maczamy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie do momentu aż z obu stron mięso będzie złociste.
- Cebulę i ogórka kroimy w plasterki.
- Bułki przekrajamy na pół i wsadzamy do nagrzanego do 190 *C piekarnika, pieczemy kilka minut żeby bułka nabrała chrupkości.
- Dolną podstawę bułki smarujemy majonezem/ketchupem lub sosem barbecue. Kładziemy na to kotlet z kurczaka, na niego plasterek sera, cebulę, ogórek i ponownie odrobinę sosu.
- Zakrywamy drugą częścią bułki i gotowe.