Rukola pochodzi z krajów Śródziemnomorskich. Ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak. Stanowi świetny i ZDROWY dodatek do sałatek, kanapek czy dań głównych. Dowiedz się dlaczego warto się z nią zaprzyjaźnić i wprowadzić ją do naszej diety.
Zobacz też: Jak przygotować szparagi?
2. Zawiera wiele witamin i minerałów
Rukola jest świetnym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Jak wszystkie warzywa o zielonych liściach obfituje w kwas foliowy, jest w niej też witamina C i karotenoidy.
Na kolejnej stronie więcej
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















