Ta przekąska podbija serca na całym świecie. W ciągu kilku miesięcy stała się niezwykle popularna i serwowana jest na przyjęciach, bankietach, w najlepszych restauracjach. Carpaccio wegetariańskie, bo z buraka i z dodatkiem koziego sera. Podoba wam się taka propozycja?
składniki:
- buraki - 3 szt, średnie, ok. 600 g
- ocet balsamiczny - 3 łyżki
- ocet winny - 1 łyżka
- ser kozi - miękki, 2 łyżki
- natka pietruszki - 2 łyżki
- oliwa - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
przyrządzanie:
Buraki dokładnie umyj, owiń w folię aluminiową i piecz do miękkości (ok. 60 minut) w piekarniku nagrzanym do 200 oC. Warzywa lekko ostudź i obierz ze skórki (ciepłe łatwiej się obierają). Gdy będą już całkowicie zimne pokrój w jak najcieńsze plastry.
Oba rodzaje octu wlej do rondelka i gotuj na małym ogniu, aż część płynu odparuje i powstanie gęsty sos (ok. 3 minut).
Plastry buraków ułóż na talerzu, posól. Na wierzchu ułóż nieregularnie kawałki sera, popieprz. Całość skrop oliwą i polej sosem balsamicznym. Posyp listkami pietruszki.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem