Carpaccio to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które najczęściej przygotowuje się z mięsa wołowego, ale coraz częściej wykorzystuje się cielęcinę, dziczyznę lub łososia.

składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- garść rukoli
- orzeszki pinii
- parmezan
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Aby uzyskać cienkie plastry, musimy zamrozić kawałek polędwicy.
- Na początku zawijamy polędwicę w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową. Mięso wkładamy do zamrażalki na około 30 minut.
- Po tym czasie kroimy polędwicę w cienkie plastry. Następnie lekko rozpłaszczamy plastry (najlepiej nożem, który jest naoliwiony oliwą z oliwek).
- Aby przyprawić carpaccio, mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny.
- Smarujemy półmisek mieszanką i układamy carpaccio. Każdy plaster powinien lekko nachodzić na drugi.
- Całość jeszcze raz smarujemy olejem i dodajemy sól, pieprz, orzeszki, rukolę i parmezan.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: krążki cebulowe
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













