Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Cevapi z grilla po chorwacku

Lato i sezon grillowy już za nami. Tęsknisz za tymi zapachami? Żaden problem, przecież równie pyszne, grillowane danie możesz zrobić w swojej domowej kuchni. Wystarczy tylko grillowa patelnia i do dzieła! Dzisiaj proponujemy Cevapi po chorwacku. SMACZNEGO!

grill

czas: ok. 40 minut

liczba porcji: 6 osób

składniki:

  • Mielona wołowina lub baranina 750 g
  • Cebula czerwona 2 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Kromka chleba lub bułka 1 szt.
  • Duża bułka ciabatta
  • Vegeta 1 łyżka
  • Ajvar domowy ostry Podravka
 

przyrządzanie:

  1. Jedną cebulę drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze. Kromkę chleba lub bułki namocz w 50 ml wody.
  2. Mięso włóż do głębokiej miski, dodaj cebulę, jajko i wyciśniętą z wody kromkę chleba lub bułkę. Całość dokładnie wymieszaj i przypraw Vegetą.
  3. Z przyprawionego mięsa uformuj cevapi, czyli podłużne klopsiki (wałeczki mięsne) o długości 5 – 7 cm.
  4. Mięso grilluj 10 – 15 minut, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowane cevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków.
  5. Ciabatty podgrzej krótko w piekarniku a następnie przekrój wzdłuż i ułóż na talerzu. Na każdą bułkę połóż grillowane cevapi. Podawaj z Ajvarem i cebulą pokrojoną w talarki.