Lato i sezon grillowy już za nami. Tęsknisz za tymi zapachami? Żaden problem, przecież równie pyszne, grillowane danie możesz zrobić w swojej domowej kuchni. Wystarczy tylko grillowa patelnia i do dzieła! Dzisiaj proponujemy Cevapi po chorwacku. SMACZNEGO!
czas: ok. 40 minut
liczba porcji: 6 osób
składniki:
- Mielona wołowina lub baranina 750 g
- Cebula czerwona 2 szt.
- Jajko 1 szt.
- Kromka chleba lub bułka 1 szt.
- Duża bułka ciabatta
- Vegeta 1 łyżka
- Ajvar domowy ostry Podravka
przyrządzanie:
- Jedną cebulę drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze. Kromkę chleba lub bułki namocz w 50 ml wody.
- Mięso włóż do głębokiej miski, dodaj cebulę, jajko i wyciśniętą z wody kromkę chleba lub bułkę. Całość dokładnie wymieszaj i przypraw Vegetą.
- Z przyprawionego mięsa uformuj cevapi, czyli podłużne klopsiki (wałeczki mięsne) o długości 5 – 7 cm.
- Mięso grilluj 10 – 15 minut, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowane cevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków.
- Ciabatty podgrzej krótko w piekarniku a następnie przekrój wzdłuż i ułóż na talerzu. Na każdą bułkę połóż grillowane cevapi. Podawaj z Ajvarem i cebulą pokrojoną w talarki.