Nie masz pomysłu na obiad w letnie upały. Nic dziwnego, tobie nie chce się spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a inny nie mają ochoty na ciężkie i ciepłe dania. W takie upalne dni, możemy przygotować chłodnik, który sprawdzi się idealnie.
Co będzie nam potrzebne:
Do chłodnika najlepiej wybierać miękkie owoce i warzywa. Nie powinny mieć dużo pestek, by znacznie ułatwić przygotowanie chłodnika. Warto wybierać sezonowe produkty, ponieważ jest ich naprawdę dużo i możemy się wykazać. Oprócz owoców i warzyw, potrzebne nam będą przyprawy, oliwa z oliwek, szczelne pudełko, blender i śmietana.
Jak przygotować chłodnik
Przygotowanie chłodnika nie jest pracochłonne i trudne. Na początek zaczynamy od pokrojenia wybranych owoców i warzyw na plasterki lub kosteczkę. Wszystko wrzucamy do pojemnika. Następnie doprawiamy wedle uznania. Dodajemy oliwę z oliwek. Zamykamy pudełko i zostawimy wszystko na dwie godziny w lodówce. Po tym czasie należy jedynie zblendować wszystkie produkty. Do smaku dodajemy łyżeczkę śmietany lub mleka. Takie danie z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jest również bardzo zdrowe i pożywne.