Na upały najlepsze są chłodniki! A zimna zupa z buraka to dawka zdrowia. Zaserwujcie sobie ją w te ciepłe wiosenne dni.
składniki:
- 750 g czerwonych buraków;
- 2 ogórki;
- Pęczek szczypiorku;
- 800 g jogurtu greckiego;
- 400 g gęstego kefiru;
- 330 g gęstej, kwaśnej śmietany
- Cukier;
- Sól;
- Ocet spirytusowy;
przyrządzanie:
- Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić w połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Buraki włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby przykryła buraki, wsypać po łyżeczce soli i białego cukru i gotować. Po około 20 minutach gotowania dodać 2 – 3 łyżki octu i dalej gotować, aż buraki będą miękkie.
- Jaja ugotować na twardo.
- Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a wywar powstały z gotowania buraków wystudzić.
- Ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Do chłodnego wywaru z buraków dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać ogórki i szczypiorek. Wymieszać. Doprawić octem, solą i cukrem.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy