Chłodnik z cukinii i kolendry.
składniki:
- 2 cukinie
- 1,5 litra wywaru z warzyw
- pęczek kolendry
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
przyrządzanie:
- Cukinię obieram i kroję na plastry.
- Bulion podgrzewam i dodaję do niego cukinię.
- Gotuję przez 10 minut.
- Dodaję liście kolendry i posiekany ząbek czosnku. Gotuję 2 minuty.
- Całość miksuję ,doprawiam solą, pieprzem.
Cukinię obrać, pokroić na plastry i wrzucić do zagotowanego bulionu, gotować przez ok. 8 minut. Zmiksować z listkami kolendry, bazylią i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli zupę podajemy jako chłodnik, schładzamy ją dokładnie w lodówce. Zupę podawać skropioną śmietanką, posypaną szczypiorkiem i grzankami.