Brushetta w takim wydaniu dobrze smakuje z białym winem. Spróbuj tego połączenia.
składniki:
- kilka pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- świeże listki bazylii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- kozi ser
- bagietka
- pesto
przyrządzanie:
- Zaczynamy od przygotowania pomidorków. Pomidory myjemy, kroimy na połówki, mieszamy z oliwą, octem, solą i pieprzem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Bagietkę kroimy na kromki. Nacieramy przekrojonym czosnkiem. Skrapiamy oliwą. Zapiekamy w piekarniku pod grillem ok. 5 minut.
- Ciepłe grzanki smarujemy pesto, kozim serem, nakładamy upieczone pomidory i całość posypujemy bazylią oraz solą gruboziarnistą.