Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Chrupiąca pizza z ananasem, oliwkami i rukolą

Jak zrobić włoską pizzę we własnym domu? Oto sprawdzony przepis na ciasto. Dodaj swoje ulubione dodatki i przenieś się do Włoch! 

pizza-538993_640 (1)

składniki:

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 gram drożdży suchych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
SOS POMIDOROWY
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
DODATKI
  • czarne oliwki
  • rukola
  • świeży ananas
  • ser kozi
  • szynka
  • cebula
  • bazylia

przyrządzanie:

CIASTO

  • Do dużej miski wsypać mąkę i drożdże, a następnie dobrze wymieszać.
  • Dodać oliwę, cukier, sól i stopniowo dodawać wodę.
  • Wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa.
  • Odłożyć ciasto w ciepłym miejscu na około 30 minut (ciasto musi trochę urosnąć).
  • Formę na pizzę lub blasze posmarować oliwą i rozciągnąć ciasto tak, aby przykryło całą formę.

SOS

  • Posiekać ząbek czosnku.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać czosnek przez około 2 minuty.
  • Dodać pomidory z puszki i liście bazylii.
  • Doprowadzić do wrzenia i dodać sól oraz pieprz.
  • Za pomocą zwykłego sitka przetrzeć sos pomidorowy.
  • Sos wlać do garnka i podgrzewać, aż uzyska jednolitą konsystencję.

PIZZA

  • Rozgrzać piekarnik do 220℃
  • Dodatki pociąć w plastry.
  • Na ciasto nałożyć sos pomidorowy, wybrane dodatki i ser.
  • Piec przez około 15 minut, aż brzegi ciasta lekko się zarumienią.

ZOBACZ TEŻ: Pasztet z kaszy jaglanej