Faworki to alternatywna opcja dla tłustych pączków. Sprawdź błyskawiczny przepis na chrusty.
składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- 6 żółtek
- 50 ml spirytusu
- olej do smażenia
- 4 łyżki cukru pudru + do posypania
przyrządzanie:
- Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj.
- Dodaj żółtka, spirytus i cukier puder.
- Ugniataj do czasu, aż otrzymasz jednolite i plastyczne ciasto.
- Rozwałkuj, potnij na paski i zwijaj faworki przekładając brzeg ciasta przez nacięcie.
- Smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu.
- Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Dyniowe pączki z dziurką
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














